Selasa, November 10, 2009

IRAMA

Kudengari irama itu
membelai setiap jiwa yang gelisah
mencuit setiap rasa yang hiba
kudengari irama hutan
sayup-sayup menyapa hati
membisikkan ramuan-ramuan kenangan
yang hampir mati pada fikir
yang hampir berkubur tanpa nisan
dan irama itu cuma di alam maya
yang datang bagai mimpi.

DIA

Kalam tiada mati
sinarNya menujah di gerbang dunia
bukan nasib penentunya malang
ada qada telah tersurat
dan qadarnya tetap hakikat.

NikmatNya tiada terselam
andai kau kecewa dalam keimanan
bagunlah dan kuburkan kecewa
pada kenangan yang akan melunaskan setiap impian
cuma satu tempat bermohon
Dialah mati dan hidup kita
Dia.

Khamis, September 10, 2009

INGATAN BUAT AKU DAN SEMUA

20 minit lagi, kapal terbang ini akan melabuhkan tubuh gagahnya di daerah kecintaanku. Namun di balik corong suara yang berkumandang, mendendangkan amaran supaya menggunakan tali pinggang keselamatan kerana keadaan kapal melalui saat genting berhadapan dengan cuaca buruk. Aku dan 2 anak saudaraku, juga tetamu-tetamu yang berada dalam perut pesawat masing-masing kebimbangan. Di luar tingkap aku terlihat kilat pada dinding langit. " Ada petirlah" Bisikku ketika itu. Aku menadahkan tangan memanjat doa ketika ku rasa pesawat naik turun seolah terumbang-ambing melawan jejak. Kedengaran ada sura keluhan dari tetamu-tetamu pesawat dan teriakkan kecil memuntah rasa ketakutan. Pun aku, sama seperti mereka. Mulutku terus berkumat-kamit.
Ketika sayap besi menerawang dan membelah awan gemawan, resah tidak pernah diam, dada berombak menganyamkan lunak-lunak suara di balik getaran yang tiada henti mengalun doa dari hati yang tidak pernah lupa kepadaNya. Bukan takut mati, ada harapan di relung hati minta Tuhan menemukan jasad yang sudah lama beku rindukan belaian dari orang-orang tersayang. Alhamdulillah, doaku selalu Tuhan makbulkan. Dalam susah dan senang, Dia selalu melindungi dan membantu aku hambaNya dalam menangani setiap dugaan dan masalah yang dihadapi.
Terima kasih Tuhan, Kaulah cahaya di setiap perjalanan hidupku. Walau ada jalan gelap yang pernah aku lalui, Kau tetap pancarkan NurMu bagi menerangkan jalan-jalan hidupku. Kau tidak pernah lupa hamba-hambaMu, hanya aku kadangkala terlalai seketika dalam urusan hidup dan duniawi. Ampunkan kami Ya Tuhan. Suluhilah jalan hidup hamba-hambaMU, agar kami tidak tersesat di dunia fana penuh kepura-puraan dan jadikanlah kami hambaMu yang taat pada setiap suruhan dan jadikanlah kami pengikut kekasihMu yang patuh pada wajib dan sunnah Nabi Mohammad SAW.

Isnin, Ogos 31, 2009

WARIS MERDEKA

Laman ini taman suci
sejarahnya tiada bandingan
warnanya tiada tandingan
wanginya semerbak bunga cempaka
harum menyusur kubur
membangkit seribu rasa
memukau rentetan silam
belum lupus di mamah onah
tidak gersang di musim kemarau
mekar unggul di lipatan sejarah
aku tekal melukis harapan.

Seluas lazuardi tempat bernaung
hamparan kiswah tempat bersimpuh
di sini kukulum makna merdeka
agar tanah tidak menjadi gadaian
dari akal yang sering dijajah
dari hati yang sering luntur
dari jiwa yang sering kabur
bagunlah hai anak merdeka
dari mimpi basah ketakutan
dari celik warak kesengsaraan
pandulah dirimu di pintu negara
simpanlah memoir di cermin kenang
himpunkan sejuta doa
panjatkan restu selautan ikhlas
kita anak merdeka
pewaris nusa.

Atur langkah mara perjuangan
gemakan suara bak lambaian bayu
sepoinya berbahasa indahnya bermadah
membawa khabar pada warganya
sebukit janji segunung impian
kita hembur sumpah keramat
agar kita menjadi bara
panas membakar durjana
tidak ampuh dek kelembutan
tidak rakus menerima kekalutan
tidak lupa mengail kehidupan
dari masa lampau yang kusam
mengali masa kini yang tenang
kita tekal waris merdeka.


31 Ogos 2009 / 1.45am

Ahad, Ogos 30, 2009

HARGAILAH YANG MASIH ADA

Kalau kita punya mata untuk melihat
lihatlah keindahan alam ciptaan Tuhan
nikmatinya hargainya
kalau kita punya tangan
tulislah sesuatu untuk dikenang
agar bercambah menjadi warisan
kalau kita punya lidah dan hati
membacalah dan sematkan di dada
untuk menambah ilmu
kalau kita tidak punya apa-apa
pergilah untuk mencari
agar kita mampu miliki
apa yang kita tiada
dan ingatlah
hangai yang masih ada.

30 Ogos 2009 / 6.20am

Sabtu, Ogos 29, 2009

HANYA DIA YANG SATU

Kala malam tanpa bintang
akulah itu
kalau siang tanpa mentari
akulah itu
kala aku tanpa dia
akulah itu
kala aku, kita tanpaNya
siapalah kita
moga kita tahu
siapa kita adaNya
dan siapa kita tanpaNya
hanya Dia Yang Satu.

29/08/2009 / 6.15am

TANPA NAMA

Siapalah dia insan kerdil, miskin dan naif. Selalu jadi ejekan kawan-kawan. Tidak kira masa dan waktu. Berpendidikan setakat SRP sahaja, itupun dapat pangkat (S) 'superman'. Tidak kisah pulak baginya tanpa pelajaran hidupnya akan terus begitu. Di mindanya, dipahat puluhan angan-angan. Cita-citanya nak jadi polis, hanya mimpi dalam mimpi. Kononnya, mahu cipta nama...... tayangan gambar yang direka dari celahan kotak fikirnya terus hidup. Tidak ada siapa yang akan tahu dan nampak, "hanya Tuhan yang tahu!" Bisik kecil hatinya. Senyumannya sering mengiringi disetiap perilakunya yang aneh, adakala "Oi....gendut mata sipet, berangan saja!" Itulah suara-suara sumbang yang akan membakar jiwa gundahnya.
"Aku tidak akan mati dengan suara-suara itu." Dengusnya tanpa memperdulikan suara-suara itu, dia terus melayan perasaan.
Dari penjual bahai di pasar ikan, menjaja kuih-muihpun tugas yang tidak pernah henti-henti dilakukan olehnya. Menolong keluarganya adalah tanggunjawab yang telah dipikulnya sejak berusia 6 tahun lagi. Namun zaman terus berlalu. Tinggallah kenangan demi kenangan. Walaupun dia terus jalan ke depan, sesekali menoleh ke belakang, membangkitkan rasa insaf sebagai insan yang menumpang di bumi Tuhan.
Tidak pernah lekang dia melakukan semua pekerjaan. Kerja keras, berhati-hati dan jujur itu adalah motto yang di tanam dalam sanubarinya. Dia juga tidak pernah lupa melakukan suruhan Tuhan. Mengaji, solat 5 waktu adalah tunggak keimanan untuk menikmati hidup yang sementara ini. Cintanya tidak akan padam untuk memperjuang agama, bangsa dan negara.
"Apalah yang Eman tu boleh buat, setakat tingkatan 3 je, kerja dekat kedai pakaianpun orang tidak hendak Mak!" Dengus Ella, kakak Eman yang sering membulinya. Apa saja yang diarah, Eman akan lakukan. Salah sikit akan riuh sekampung. Eman tetap tenang. Dipendamnya segala yang berlaku. Tangis, sakit dan pedih ditelan begitu saja.
"Oh Tuhan, hanya kau yang Maha Mendengar, kabulkan doaku. Jadikan aku, insan yang berguna kepada ummatMu. Kuatkanlah aku hadapi semua tohmahan ini. Beranikan diriku tampil untuk menunjukkan siapa aku. Bukan nama yang aku cari, tapi ilmu yang ingin aku turunkan. Tidak berdaya lagi aku memikul beban ini, tanpa menitik setiap pengalaman buat yang memerlukan. Sebodoh manapun aku padang pandangan orang, Kau tetap muliakan apa yang Kau ciptakan walau hodoh dan hanyir. Aku redha dengan setiap pemberianMu, kerana aku tidak mahu jadi ummatMu yang jahil tanpa cintaMu." Doa yang dikalong selepas solat subuh.
Pagi ini dia ada tugas baru, tanggungjawab besar dan penampilan yang luar biasa. Dia mengenakan kemeja biru awan, slek dan kot berwarna hitam. Di sisi atas dadanya diselit teg nama EMAN MAWAN. Segaknya terserlah sebagai lelaki. Sedikit wangian dicalitkan ke baju kot dan kedua pergelangan tangannya. Dia senyum sambil merenung dirinya di balik cermin kecil yang menjadi teman dan permainan di sisinya hingga kini, diakan akan membawanya ke mana saja. Cermin itu diselitkan dalam kocek seluarnya. Debaran di dada mulai berombak. Dia menarik nafas dalam-dalam dan membina keyakinannya kembali.
"Harap-harap, hari ini semuanya berjalan dengan lancar. Tolong aku sempurnakan misi ini Ya Allah SWT."
29/08/2009 (12:03pm)

Isnin, Ogos 24, 2009

RAMADHAN YANG DINANTI

Bulan Ramadhan yang kunanti kehadirannya dan ditunggu-tunggu seluruh ummat muslimin. Bulan yang banyak memberi nikmat dan hikmah. Bulan kelahiranku dalam kalendar islam. Rinduku mebuak, tatkala kehadiran ramadhan kali ini, membuatkan aku menyimpul kegembiraan, kerana aku masih bernafas dan berpeluang mengerjakan suruhanNya. Alhamdulillah!
Ya Allah, kupanjat syukur padaMu, kerana membenarkan aku sekali lagi bernyawa di bulan muliaMu ini. Kau beri nafas baru, bagi aku menjalani hidupku. Moga puasa kali ini mampu aku tunaikan, tidak seperti 2 tahun yang lalu yang membuatkan aku kesal kerana meninggalkan kewajipan yang tidak aku sengajakan. Kuatkanlah aku ya Allah, dalam melalui setiap liku-liku ujianMu di bulan suci ini.
Beri aku kesempatan bertamu di Aidil Fitri. Moga Aidil Fiitri bukan yang terakhir pada orang yang tersayang dan aku redha andai Aidil Fitri yang menjelang adalah Aidil Fitri terakhir padaku. Ku mohon ya Allah, aku ingin menatap wajah-wajah yang amat kurindui. Semoga dihari lahirku, kuhadiahkan satu kepulangan yang terindah buat Mak yang amat aku rindui. Andai aku pergi menghadapMu, biarlah dalam tenang di pangkuan Mak. Kerana Mak orang yang kuat hadapi dugaanMu. Mak tidak akan menangisi pemergianku. Seingatku Mak cuma bermuram durja ketika Allah SWT menjemput aruah ayahku. Aku redha!
01.47am
3 Ramadhan

Isnin, Ogos 17, 2009

KAMAR SEPI YANG INDAH

Rona-rona konkrit itu
membatasi pandanganku
dari dalam kamar sepi yang indah
keluar laman api yang bingit
aku menjenguk
dari celahan pagar besi
menonton episod kehidupan
ibarat bungkam dalam sekam
yang tidak bertepi.

Kamar sepi yang indah
menemani aku
mencuci nanah berliku
membalut luka terhiris
dan mengupas kering
kudis yang bertamu di hati
sekian lama kembara
kekal tidak bersempadan.

Lebih sedekad
aku penghuni yang setia
kekal bersamanya
dalam kamar sepi yang indah.


17 Ogos 2009
2.00ptg
SYUKURKU PADAMU

Kupanjat syukur padaMu
dari ruang tidur nan empuk
dari tidurku yang nyenyak
kau telah membungakan cinta
permintaan kalam hati
membangkitkan aku
dari mati yang seketika.

Terima kasih Tuhan
keran izinmu ku celik mata
melihat indah jadianMu
Kurnian seluas langit lazuardi
semegah bumi ciptaanMu
berpijak jua meniti perjalanan
dalam perjuangan yang belum berakhir.

Andai masa memisahkan
aku dari kelam bisu
kupanjat syukur jua
kerana Kaulah pengail duka
pembalut resah
penyembuh luka.

Secantik itu
seindah itu
seagung namaMu
meniti di bibir-bibir
yang tidak lekang
memuji kebesaranMu.

Syukur ini
tidak berhenti bertasbih
syukur ini
tidak akan mati
walau ditikam maut.


17 Ogos 2009
Doa itu tidak pernah lekang dari mulut seorang aku yang merasakan teramat kerdil menumpang di bumi ciptaanNya. Atas dasar apa untuk aku lupa kepada-Nya. Tidak! Dia segala-galanya bagiku. Dialah ujud memujukku agar tenang ketika dalam gundah gulana. Dialah cinta yang menerangi ketika aku menemukan cinta yang pernah membutakan aku dalam celik. Dialah pelindung di saat gempa dunia menggegar isinya meruntuh konkrit tinggi di laman bumi. Dialah yang Maha mendengar segala rintihan yang berirama tragis. Dialah mengkabul doa orang-orang yang sering menyebut kebesaranNya. Dialah yang Maha Agung, Maha Pengasih dan Maha Penyayang.
Di tirai gelap malam, deruan injin-injin sesekali membingit desir telinga. Mata ini terus menujah lewat PC yang terkankang di sisi katil yang menjadi teman tidurku. PC menjadi teman untuk aku menitis calitan di dadanya. Putihnya kulakari dengan rintihan demi rintihan yang terpendam. Memang ada gusar di jiwa. Takut-takut, aku terus menutup mata tanpa bangun menikmatan alam ini lagi. Kalau-kalau, sebentar lagi atau ketika nyenyakku, Dia menjemputku. Ya Allah dengan izinmu, panjangkan umurku, agar aku bisa menunaikan permintaan terakhir aruah ayahku. Hanya Kau yang Maha Mengetahui segala yang tersirat dan tersurat dalam hatiku. Hanya Kau Ya Allah yang bisa memakbul impian terakhirku sebelum mataku terus tertutup rapat diulit mimpi menyelami dasar barzakh. Ku mohon pimpinanMu menuju jalanMu yang benar dan hakiki.
Bingkisan ini mungkin yang terakhir atau bingkisan terawal, yakni ada pengakhirannya. Mudah-mudahan diperkenankan segala doaku dan dipermudahkan untuk aku menunaikan permintaan terakhir orang yang tersayang, pun dengan izin Allah SWT. Andai esok masih ada, biarlah hari-hari terakhirku bersama ibu dan keluarga yang jauh di seberang laut cina selatan. Panjangkan usiaku, agar aku bisa menikmati saat-saat terakhir bersama yang tercinta. Ruang masa ibarat emas ini, adalah kilauan bintang yang bergemerlapan membibit di bibir-bibir pencintanya. Selamat tidur mataku.....

Ahad, Ogos 16, 2009

Apakah indah hidup ini tanpa masalah yang menghiasi dinding-dinding kehidupan? Apakah nyama hidup ini tanpa perjuang yang akan berkubur di setiap kobar-kobar jantung? Apakah kedamaian yang diidamkan akan datang dengan redha dan pergi tanpa izin? Fikirku melayang menerawang setiap sudut penjuru hati-hati insan yang mengejar duniawi, tatkala mengimbas nostalgia dua dekad yang sering bergelora di kotak akal, mengingatkan akan dosa dan pahala yang bakal menemani ketika meninggalkan dunia fana kelak. Akan tetapi mati tidak pernah lupa pada janji dan hanya kita yang sering lalai dengan kematian. Meremang seluruh bulu roma bila setiap ingatan kembali membuka kotak akal. Apakah yang kubawa bila berada di alam barzakh? Pertanyaan-pertanyaan yang sering membelenggu di balik getaran dada. Ah! Luahku melepaskan kesakitan yang selama ini aku deritai. Setiap malam menjelang, airmataku teman bagi melepaskan keresahan untuk menemukan penyebuhan bagiku membina hidup baru tapa gundah gulana. Di ruang rentetan yang bisu ini, kukalongkan untaian-untaian kata yang bisa membuatkan aku tenang dan damai menikmati buana ciptaan Tuhan yang menakjubkan tanpa sedetik noda yang mengotorkan dan aku menerima seredhanya ujian Tuhan. Demi Allah SWT aku Redha.
16 Ogos 2009
4.00ptg

Ahad, Ogos 09, 2009



ILLUSI PERPISAHAN

Teman,
tika renyai-renyai hujan
membasahi bumi gersang
kekontangan di setiap sudut
aku yang masih leka
dengan seraut wajah kosong
mersik seteguk harapan
lontaran suara merdu
kehanyiran kemesraan semalam
berlabuh di sebuah tembok
keracunan kerinduan
menangisi perpisahan itu.

Teman,
aku timbul dibawa arus resah
tenggelam dipukul gelombang sepi
yang hanya mampu melayarinya
bersumbangsih akan kemanusiaan
yang dahagakan sebuah pengakraban.

Teman,
walau hanya pertemuan kita semusim
masih ada lagi garis-garis
pertemuan itu berubah
membanjiri hak perpisahan
bibir itu memecah kucupan
kerana perpisahan itu
milik kita jua!



Tarikh Karya : 23 Julai 1989

Tarikh Disiarkan : November 1990
Ruangan Puisi (Majalah Remaja)